Információ

XPS, extrudált polisztirol hab

Extrudálóhabosító eljárással készült kemény zártcellás anyagszerkezetű polisztirolhab.
Kültéri feliratok, díszlécek gyártásának ideális alapanyaga. Általában 60*125 cm táblaméretben, 2-10 cm vastagságban kaphatóak.
(Az EPS-el ellentétben tömböket nem lehet gyártani XPS extrudált polisztirol keményhabból csak táblákat.)
Idegen nevei: Extruded Polystyrene, styrofoam, Extrudiertem Polystyrolschaum, Polistirolo Estruso.
Ragasztható oldószermentes (diszperziós vagy epoxibázisú) ragasztóval. Oldószermentes festékkel festhető.
Kémiai összetétele megegyezik a másik fajtáéval, de más eljárással készül. Szerkezete homogénebb, kisebb légzárványokat tartalmaz.
Az extrudálással előállított habok nedvességfelvevő képessége csekély, sokkal kedvezőbb mechanikai tulajdonságokkal bír, mint a tömbben
formázott polisztirolhabok (EPS hab).
Az extrudált polisztirolhab hőszigetelő anyagok habosító adalékot nem tartalmazó granulátumból készülnek speciális gyártástechnológiával,
széles résű extruderen. A lemezek felülete benyomódásra kevésbé érzékeny, mint az EPS. Fagyálló, korhadásmentes anyag, ellenáll a természetben
előforduló normál savaknak, lúgoknak és sóoldatoknak. Bitumennel szemben nem érzékeny, szerves oldószerek, lágyítók, erős savak, klórozott szénhidrogének azonban megtámadják. Nehezen éghető. A magas hőmérséklettől (60-70oC felett) és az UV sugárzástól védeni kell.
Testsűrűségük általában 25 - 45 kg/m3. Mivel az extrudált PS habok fontos műszaki jellemzői lényegesen jobbak mint az expandált PS haboké, ezért az áruk is jóval magasabb.

EPS, expandált polisztirol hab

Expandált - hőre lágyuló - cellás (sejtes) szerkezetű polisztirol keményhab hőszigetelő-anyag.
Elsősorban beltéri díszlécek gyártásához ajánljuk. Táblákban és tömbökben is kapható. Közismert - mára már köznévvé vált - neve a hungarocell,
egyéb elnevezései: nikecell, stiropor, styropor, polistirol.
Más nyelveken: Expanded Polystyrene, Expandierten Polystrolschaum, Polistirolo Espanso
Az EPS hőszigetelő táblák ragaszthatóak flexibilis polisztirol ragasztóval.
Alapanyaga a vegyi alapanyaggyártók által előállított kemény fehér gyöngy, ami hőre lágyuló polimerizált sztirol és pentán, valamint égéskésleltető adalék. Előhabosítás során a gőzzel hőkezelt gyöngyöcskék megpuhulnak és a hőmérséklet-növekedés hatására a pentán gázzá alakulva "felfújja" azokat. A mintegy 10-szeresére duzzadó gyöngyszemcsén belül, apró cellák alakulnak ki. Az így képződő előhabosított gyöngy 3-6 mm átmérőjű.
Mikor a hőkezelés megszűnik, a gyöngyök kérge megkeményedik és a hajtóanyag, a lehűlés következtében összehúzódik. A nyomáskiegyenlítődés folytán a kemény héjú gömbbe levegő diffundál s így a térfogat kb. 97%-ban levegő lesz.
A megfelelő idejű pihentetés során a gyöngyök kihűlnek, leadják a gőzölés során felvett nedvességet, és ezt követően történik a következő hőkezelés, a tömbösítés. Zárt formában újabb gőzölésnek teszik ki, a beadagolt előhabosított gyöngyöt. Az újabb kiterjeszkedés során a zárt forma adta keretek között, korlátozott térfogat-növekedésre lesz csak képes. A zárt tér miatt, a kiterjeszkedés energiája folytán a szemcsék összepréselődnek, összehegednek.
A kész tömböket pihentetik - a tömbösítés során keletkező belső feszültségek levezetődése miatt - majd elektromosan fűtött fémszállal kerül méretre vágásra. Az EPS kb. +80 oC feletti hőmérsékleten olvad. Az izzószálas hungarocellvágó vágás során gyakorlatilag elpárologtatja az anyagot.
A hungarocell kis testsűrűségű, könnyű kezelhetőségű anyag. Általában 10 - 30 kg/m3 testsűrűségű. 100*50, 125*60, 100*100, 200*100, 300*100 cm-es táblák vagy tömbök, 1 cm-től 100 cm-es vastagságig kaphatóak.